Varför är Headhunting viktig för alla organisationer?

headhunting För att som företag ha möjligheten att kunna bli starkare än stark och bättre än bäst så måste det där lilla extra komma till och det är här headhunting kommer in. Headhunting i Sverige har blivit vanligare, även om detta inte är ett nytt fenomen. Att ha det där lilla extra gör många gånger skillnaden mellan två liknande företag och ”know how” är nu viktigare än någonsin.

Definitionen av en bra headhunter

För att bli en bra headhunter krävs det vissa egenskaper, det kan vara allt från diskretion när man letar efter en kandidat och att inte basunera ut för mycket om vad företaget söker. Om man gör det så har man snart hela väskan full med ansökningar som inte är önskvärda. Något som är ett måste är att vara en god människokännare, och har man inte vetskap om detta så är det bara att lägga ner på en gång. Att inte veta vad ett företag söker och inte känna igen dessa människor lämnar ingen möjlighet för företaget att sy ihop ett väl fungerande team. Man bör också vara duktig på att lägga upp strategier för att nå dit man vill, det gäller såväl i personalhantering som vid rekrytering. Andra bra egenskaper är flexibilitet, förhandlingsförmåga, envishet och god analytisk förmåga. Det finns flera goda egenskaper, men om man besitter dessa så är man på god väg mot yrket. De flesta andra kan man införskaffa genom erfarenhet och från att till exempel studera kollegor och skrivna artiklar/avhandlingar.

Spelar bakgrunden någon roll?

Man vill gärna säga nej här, och det skulle säkert fungera men det är alltid bra med någon form av vetskap när det gäller att ha hanterat personalfrågor tidigare. Att vara högutbildad är inte ett måste men som vanligt underlättar det för att kunna få in en fot på ett företag. Att vara utbildad i livets tuffa skola är bra, speciellt om man är van att tänka globalt, inte vara fångad av gränser, tänka ett steg längre och är förutseende samt har möjligheten att tala och skriva på flera olika språk. Ju mer erfarenhet och bra egenskaper – desto större marknad finns det att arbeta på. Att känna till olika kulturer kan många gånger vara en avgörande faktor för att få någon att vilja skriva ett kontrakt. I Europa är vi generellt sett inriktade på att jobb är jobb och privatliv är privatliv, vi mixar inte gärna de båda i någon större utsträckning. Ser vi till Asien som exempel så är det först viktigt att se på utbildning i korta drag för att sedan lära känna den riktiga personen bakom masken genom att gå på en festlig tillställning. Detta ter sig kanske konstigt för oss i väst, men många gånger är det så det fungerar hos dem. Fungerar inte den privata kemin där kommer du inte heller få något arbete eller ett kontrakt.

Är det svårt att hitta personal?

I vissa fall kan det vara riktigt svårt att hitta rätt person, det kan tyckas vara enkelt om vi ser på att det finns miljarder av människor. Faktum är dock att trenden pekar en aningen nedåt när det gäller utbildad och erfaren personal. Det betyder att konkurrensen har blivit tuffare än tidigare och det ställer också högre krav på oss då vi tar kontakt med intressanta objekt för eventuell kontraktering. Därför är det återigen viktigt att ha taktkänsla för de som är högintressanta och sällsynta genom att vara diskreta och finkänsliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *